Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έρχεται

[ ΠΗΓΗ: ARti news  ]
 "Η καταιγίδα έρχεται"  αυτός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του εβδομαδιαίου έντυπου New Statesman, που σημειώνει ότι "Η αναταραχή στις αγορές μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλους μας."
 Για να εξηγήσει την κατάσταση, η εφημερίδα επισημαίνει τις τρεις αξίες που διέπουν την παγκόσμια οικονομία σήμερα: Αποδόσεις ομολόγων, οι χρηματιστηριακές τιμές των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ – σύμφωνα με τη Standard & Poor 's - και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου. Σήμερα, όμως, οι τρεις αυτές αξίες βρίσκονται σ’ ένα «ιστορικά ακραίο» επίπεδο σημειώνει το New Statesman.
Σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον τρία πιθανά σενάρια υπάρχουν:
Να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη.
Να εισέλθουμε σε ύφεση ( "το σενάριο για το οποίο δεν σταματάμε να μιλάμε τώρα"),
Και, τέλος, να έχουμε μια "νέα κανονικότητα στην ανάπτυξη, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια χαμηλά,". Δηλαδή ούτε ύφεση, ούτε ανάκαμψη.

Το πρόβλημα, γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα, είναι ότι "η ημέρα, κατά την οποία ένα από αυτά τα τρία σενάρια θα συμβεί, θα απαιτήσει ώστε τουλάχιστον μία από τις τρεις αξίες να προσαρμοστεί γρήγορα." Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές, λέει ο New Statesman, γιατί  επιβεβαιώνει ότι «ούτε οι επενδυτές ούτε οι πολιτικοί καταλαβαίνουν τι πραγματικά τι συμβαίνει.»
Εμείς σχετικά με το τρίτο σενάριο θα λέγαμε ότι θα υπάρξει μια σύγκρουση οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, καθώς οι δεύτερες θα πρέπει να επιβάλλουν έλεγχο και κανόνες προκειμένου να υπάρξει ισορροπία, δηλαδή «ούτε ύφεση ούτε ανάπτυξη». Εν προκειμένω η καπιταλιστική οικονομία καταρρέει, όπως όταν το ποδήλατο σταματά.
Με άλλα λόγια οι επενδυτές δεν θέλουν την παρέμβαση των πολιτικών(των κυβερνήσεων) αλλά των Κεντρικών τραπεζών. Στο πλαίσιο του τρίτου σεναρίου, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας να είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Αυτό εξαρτάται κυρίως από «τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα». Με άλλα λόγια, λειτουργεί μόνο αν πιστεύεις! Γι’ αυτό  "αν ποτέ μια κρίση εμπιστοσύνης στις δυνάμεις των κεντρικών τραπεζών αγγίξει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές" καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου