Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Φωτογραφία του ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ.Γράφει ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
Ιστορία της Πάρου 1950-2015 - Ιστορία πληγμάτων

Ας δούμε την ιστορία του νησιού των τελευταίων χρόνων μέσα από μερικά σημαντικά πλήγματα.
Πλήγμα ένα: Η μετανάστευση υπήρξε μέγα πλήγμα στη συνέχεια της καθημερινότητας των ανθρώπων, ενώ η επιστροφή των μεταναστών και άλλων κατοίκων αργότερα δεν μπόρεσε ποτέ να αποκαταστήσει αυτήν την συνέχεια.

Πλήγμα δύο: Πλήγματα στο περιβάλλον, πολλά απ’ αυτά τελειωτικά και αθεράπευτα. Παραλίες, υγρότοποι, θαμνότοποι οικοπεδοποιούνται.
Πλήγμα τρία: Πλήγματα στη συνοχή των κατοίκων, αρχικά με τα ξεχωριστά καφενεία, μετά με την άνοδο της μεσαίας τάξης, τις διαφοροποιήσεις και τις διακρίσεις και πάντα με τα τεχνάσματα της πολιτικής που διαιρεί τους ανθρώπους.
Πλήγμα τέσσερα: Πλήγματα στην αυτοδιοίκηση που έχει φτάσει σε οριακό σημείο με το μαράζωμα των Κοινοτήτων και την ισχυροποίηση της συγκέντρωσης των εξουσιών.
Πλήγμα πέντε: Πλήγματα στο χαρακτήρα των νησιωτών, που προσαρμόστηκε με τα νέα δεδομένα της αγοράς.
Πλήγμα έξι: Η βιασύνη και η ταχύτητα μαζί με τον πολλαπλασιασμό μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων έφεραν και στην ήσυχη Πάρο τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα και το μέγα πένθος απ’ το θάνατο πολλών νέων ανθρώπων.
Πλήγμα επτά:  Ο θάνατος πολλών νέων ανθρώπων από καρκίνο, που αναλογικά με τον πληθυσμό ίσως είναι ανησυχητικά μεγάλος και το θέμα χρειάζεται διερεύνηση.
Πλήγμα οκτώ: 18 σημαντικά πρωτοκυκλαδικά ειδώλια αρπάζονται από το Μουσείο της Πάρου το 1992.
Πλήγμα εννιά: Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μειώνονται και εξαφανίζονται από το νησί, ενώ πλήττεται η πανίδα της θάλασσας και τα ιχθυοαποθέματα μειώνονται δραματικά.
Πλήγμα δέκα: Τα επί χρόνια αδιέξοδα της Ένωσης Συνεταιρισμών, η αδυναμία εξεύρεσης ικανοποιητικής λύσης μέχρι σήμερα και η κατάργηση του Αγροκηπίου Πάρου, που ανάμεσα στα άλλα δείχνουν την εγκατάλειψη της παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά εν ονόματι της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού.
Πλήγμα ένδεκα: Ο παραλιακός δρόμος της Παροικιάς όπως διαμορφώθηκε αποτελεί πλήγμα τόσο στην αισθητική, όσο και στην ουσιαστική σημασία και αξία των λειτουργιών ενός τέτοιου δρόμου.
Πλήγμα δώδεκα: Η ασυδοσία των πολιτών και επιχειρηματιών έφερε εκτός από τις καταλήψεις δημόσιων χώρων και ένα γενικό καθεστώς ασχήμιας και κακογουστιάς σχεδόν παντού.
Πλήγμα δεκατρία: Η οικονομική κρίση που φέρνει πια νέα δεδομένα και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Έφτασαν μέχρι εμάς εδώ η αγωνία και η έλλειψη σιγουριάς για τη ζωή μας. Η φροντίδα για τη δημόσια υγεία σχεδόν εγκαταλείφθηκε.
Στη φωτογραφία υγρότοπος στο Μώλο. Δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα οικοπεδοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου