Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΣτΕ: Υπό όρους η εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών από τους Δήμους

2295898

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
Μπλόκο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εκτεταμένη και αλόγιστη εκμετάλλευση των παραλιών και ακυρώνει την υπουργική απόφαση του Μαίου του 2009 που άναβε το πράσινο φώς στους Δήμους να μεταβιβάζουν σε τρίτους το δικαίωμα χρήσης των παραλιών. 

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η  μεταβίβαση από τους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους,  δεν μπορεί  να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση, καθώς αυτό είναι αντίθετο στις Συνταγματικές επιταγές, αλλά και στην νομοθεσία (νόμος 2971/2001).
Αντίθετα, η παραχώρηση θα υλοποιείται κατά περίπτωση και υπό όρους, ενώ αποκλείεται η παραχώρηση αιγιαλού, όχθης κ.λπ. όταν αυτή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή έχει χαρακτηριστεί  περιοχή φυσικού κάλους ή υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με την απόφαση (υπ΄αριθμ.3944/2015) οι ΟΤΑ , όχι μόνο πρέπει να παραχωρούν «μεμονωμένα, κατά περίπτωση» τις παραλίες προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, τροχήλατα αναψυ­κτήρια (αυτοκινούμενα αναψυ­κτήρια), κ.λπ., αλλά πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη εποπτεία έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των εικονικών δημοπρασιών από την πλευρά των Δήμων.
Επιπλέον, στις παραλίες δεν  μπορεί να επιτρέπονται  μόνιμες κατασκευές, καθώς επιφέρουν αλλοίωση στην μορφολογία  του αιγιαλού και είναι αντίθετες στον προορισμό  του αιγιαλού.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε  προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και μία οικολογική και περιβαλλοντική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής κατά της υπουργικής απόφασης για την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλ­λαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και πα­ρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανι­σμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

ΠΗΓΗ: PressPublica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου