Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Οι καταγγελίες Πανούση, η στοχοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η τηλεοπτική “τρομοκρατία”

(του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ)

Αυτό που η ανεξέλεγκτη τηλεοπτική εξουσία των ιδιωτικών καναλιών, επιχειρεί να επιβάλει τις τελευταίες ημέρες στη κοινή γνώμη, με αφορμή τις “αποκαλύψεις” Πανούση για απειλές σε βάρος του από κρατούμενους κακοποιούς και μέλη των Πυρήνων της φωτιάς, αποτελεί τον ορισμό μιας συστημ(ατ)ικής παραπληροφόρησης των πολιτών στην οποία άλλωστε τα Μέσα της διαπλοκής πρωταγωνιστούν  εδώ και χρόνια. 
Παρά το στραπάτσο του δημοψηφίσματος, όπου σύσσωμα τα τηλεοπτικά μέσα διαπίστωσαν ότι η επιρροή τους στη κοινωνία είναι πλέον πεπερασμένη και αναποτελεσματική, η κυρίαρχη λογική στα συστημικά ΜΜΕ δεν έχει αλλάξει.Στη προκειμένη περίπτωση πρόκειται για υπόθεση τηλεοπτικής προπαγάνδας  και παραποίησης της πραγματικότητας. Τα στελέχη των τηλεοπτικών τρομο-ειδήσεων καταβάλουν φιλότιμη προσπάθεια να ¨αξιοποιήσουν”  κάποιες αόριστες  και υπό δικαστική έρευνα, καταγγελίες σε βάρος ενός προς το παρόν στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διογκωθεί τεχνητά το θέμα, να δημιουργηθεί δήθεν σοβαρό πολιτικό ζήτημα και να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία παρουσιάζεται περίπου ως συνομιλητής “τρομοκρατών” και άνδρο προστασίας παρανόμων!
Είναι συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις” απεφάνθη γνωστός τηλεσχολιαστής, επιδοκιμάζοντας τις απόψεις της παρουσιάστριας και υπερθεματίζοντας ότι εδώ υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα!

Τηλεοπτικά σενάρια πολιτικής φαντασίας και στόχευσης
Η διαστροφή της αλήθειας των γεγονότων σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει να είναι αντιστρόφως δυσανάλογη της φερόμενης αξιοπιστίας του προσφερόμενου αποδεικτικού υλικού.
Αν προσέξει όμως κανείς λίγο περισσότερο τα φοβερά στοιχεία θα διαπιστώσει ότι αυτά απλά δεν υπάρχουν. Εικασίες, σενάρια, απόπειρα ενοχοποίησης των απόψεων και της κινηματικής πάλης  υπέρ των δικαιωμάτων, προσπάθεια ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, σε συνδυασμό με την επιδεικτική καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας, συνιστούν το σαθρό, ανερμάτιστο και άνευ ουσίας τηλεοπτικό κατηγορητήριο  κατά της κυβέρνησης. Ορισμένοι φαίνεται ότι προτιμούν να υπηρετούν οτιδήποτε άλλο, από την αλήθεια και τις αρχές δεοντολογίας αυτού του επαγγέλματος που τείνει να εξαφανισθεί στη χώρα.
Αντί μιας νηφάλιας προσέγγισης είδαμε κραυγές, τυμπανοκρουσίες  και καταγγελίες για δήθεν επαφές και σχέσεις ενός γνωστού σε όλους, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, με έγκλειστους τρομοκράτες.

Η απαράδεκτη στοχοποίηση του Πάνου Λάμπρου
Οι “αποκαλύψεις” στοχοποιούν ευθέως τον Πάνο Λάμπρου, ένα άνθρωπο που όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με θέματα φυλακών και κρατουμένων, γνωρίζουν πολύ καλά τη δράση του και την προσφορά στον αγώνα για την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εγκλείστων επί δεκαετίες.
Ο κ. Λάμπρου, δεν είναι κάποιος περίεργος άγνωστος. Δεν προέκυψε ως φωτοβολίδα από το πουθενά στα θέματα των φυλακών. Εχω προσωπικά μιλήσει μαζί του και έχουμε συνεργασθεί σε θέματα που αφορούν κινητοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές αμέτρητες φορές, αφού είχε αφιερώσει προσωπικά πολύ χρόνο στη μάχη για ένα ανθρώπινο σωφρονιστικό σύστημα.
Η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συνεργάτη του υπουργού Δικαιοσύνης σε θέματα φυλακών, στον κ.Λάμπρου, δεν αποτέλεσε επομένως καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Ο κ. Λάμπρου γνωρίζει όσο κανείς τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος και των κρατουμένων. Αλλά και αυτό από μόνο του, είναι προφανώς που για τα κανάλια της διαπλοκής, έγκλημα καθοσιώσεως”.
Με ποιό δικαίωμα συνομιλεί με κρατούμενους τρομοκράτες, είναι το ερώτημα που έθεσαν οι φωστήρες του πολιτικού καθωσπρεπισμού. Αγνοώντας προκλητικά ότι ο κ. Λάμπρου είχε επίσημη θεσμική ιδιότητα να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Και είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο, εκ του ρόλου του, της θέσης του και της έως τώρα διαδρομής του, να ομιλεί με κρατούμενους όλων των κατηγοριών που έχουν ή έθεταν αιτήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γελοία επιχειρήματα, ανύπαρκτα στοιχεία
Αλλά αυτό αποτελεί για τους ιεροκήρυκες του “τηλεοπτικού ορθού λόγου”, πράξη τουλάχιστον ύποπτη και ελεγκτέα.  Το γελοίον του επιχειρήματος είναι τόσο αυταπόδεικτο ώστε οι εμπνευστές του αναγκάσθηκαν να προσθέσουν στη πολεμική τους, τον κίνδυνο να υπαγορεύουν οι κρατούμενοι μέσω των επαφών αυτών, τις θέσεις τους στη κυβέρνηση.
Κατ’  αρχάς, γιατί ένα δίκαιο πιθανώς αίτημα κρατουμένων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη κυβέρνηση εάν προωθεί τα δικαιώματα και υπηρετεί το κοινωνικό και το δημόσιο συμφέρον;
Οταν παλαιότερα, υπουργοί Δικαιοσύνης (όπως π.χ ο Αθ. Κανελλόπουλος) συνομιλούσαν με εξεγερμένους κρατούμενους, τους δέχονταν στο γραφείο τους, τους κερνούσαν πίτσες και έκαναν δεκτά ως δίκαια, αρκετά από τα αιτήματά τους προκειμένου να λήξει η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού, έκαναν κάτι επιλήψιμο και ποινικά κολάσιμο;
Ωστόσο προς άρση κάθε παρεξηγήσεως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε κανένα νομοθέτημα σε συνεννόηση με εγκλείστους.
Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη στοιχείων που παρουσιάσθηκε ως δήθεν ενοχοποποιητικό ντοκουμέντο, ένα απόσπασμα δημόσιας ομιλίας του κ Λάμπρου, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων! ¨Οπως κι ένα βίντεο με το οποίο προσπαθεί να πείσει τους καταληψίες του Κόκκινου να αποχωρήσουν, δηλώνοντας ότι θα γίνουν  σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία!

Η στάση του Γ. Πανούση
Η υποκρισία των τηλεοπτικών εισαγγελέων, στο μεγαλείο της. Ομως γιατί ο Γιάννης Πανούσης, αποφάσισε να δώσει τροφή σε αυτού του είδους τα σενάρια;
Οσα ισχυρίσθηκε και οι διάλογοι του κοριού της ΕΥΠ με εγκλείστους που επικαλείται, είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης. Οι διάλογοι αυτοί κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη,  η οποία θα τους διερευνήσει για να διαπιστώσει εάν διαπράχθηκε κάποιου είδους αξιόποινη πράξη σε βάρος του.
Ο κ. Πανούσης έχει κι ένα άλλο μειονέκτημα. Ηταν ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πολιτικός προιστάμενος της ΕΥΠ επί 7 μήνες. Είχε το χρόνο να ερευνήσει, να καταγγείλει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τη δικαιοσύνη. Και όπως λέει η κυβέρνηση δεν το έκανε.
Η υπερβολική έκθεση σε εικασίες και σενάρια, δεν βοηθούν στην προσέγγιση της πραγματικότητας. Η προσπάθεια ορισμένων να συνδεθούν συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κρατούμενους για τρομοκρατία, θα ήταν απλώς φαιδρή, αν δεν ήταν θεσμικά επικίνδυνη.
Η επιχείρηση “αξιοποίησης” των καταγγελιών Πανούση, εντάσσεται στο πλαίσιο του ¨πολέμου” που έχει εξαπολύσει το μιντιακό σύστημα διαπλοκής και εξουσίας στη κυβέρνηση, ιδίως μετά την υπερψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αυτό που δεν κατανοούν οι εγκέφαλοι αυτής τη κακοστημένης ενορχήστρωσης είναι ότι τα πρόχειρα αυτά σενάρια, δεν πείθουν κανέναν. Οπως δεν έπεισαν ούτε εκείνα τα ευφάνταστα ανέκδοτα του ανεκδιήγητου Καμμένου που την δεκαετία του 1990, επέμενε να συνδέει,επικαλούμενος δήθεν πληροφορίες και έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών καλή ώρα, τον Α. Παπανδρέου με την 17 Νοέμβρη!
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτός ευφάνταστος σεναριογράφος του ΄90, ο κ. Καμμένος συμμετέχει τώρα στη κυβέρνηση, στελέχη της οποίας εγκαλούνται για προνομιακές σχέσεις με μέλη των Πυρήνων!
Ωστόσο η ποιοτική διαφορά εκείνης με τη σημερινή “στοχοποίηση¨, είναι ότι αυτή γίνεται πλέον μ ένα τρόπο που απειλεί την ίδια την ομαλή δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Η καθαρή εμπλοκή και μεροληψία των μέσων της διαπλοκής στο πολιτικό παιγνίδι, η απροκάλυπτη επίθεση στη κυβέρνηση με κάθε μέσο, η τηλεοπτική τρομοκρατία της κοινωνίας και των πολιτών, συνιστά Μega θέμα για την ίδια τη Δημοκρατία.

(ΠΗΓΗ: http://www.presspublica.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου