Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής

Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής Στο καθιερωμένο πια αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής (πολιτικό και πολιτιστικό) καλείται η κοινωνία να δώσει τη δική της απάντηση στο νέο γκρίζο τοπίο
Πολύ λυπάμαι που, για προσωπικούς λόγους, δεν θα παρευρεθώ στις εργασίες του 4ήμερου 11ου φεστιβάλ, στο οποίο είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ως ομιλητής στη σημερινή συνεδρία με θέμα «Η άμεση δημοκρατία ως επίδικο πολιτικό πρόταγμα».

Είμαι βέβαιος ότι η απουσία μου θα περάσει απαρατήρητη λόγω των δύο άλλων εισηγητών, συνεργατών της «Εφ.Συν.», του Περικλή Κοροβέση και του Γιώργου Οικονόμου.
Στο καθιερωμένο πια αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής (πολιτικό και πολιτιστικό) καλείται η κοινωνία να δώσει τη δική της απάντηση στο νέο γκρίζο τοπίο που έχει σχηματίσει το μνημόνιο, το οποίο στοχεύει να υπηρετήσει μια συνθηκολογημένη, νικημένη από τα θηρία της Ευρώπης, Αριστερά.
Φιλοσοφία των διοργανωτών είναι οι έννοιες αλληλεγγύη, αυτονομία, αυτοοργάνωση.
Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους:
Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός του κράτους και της αγοράς εντείνει ολοένα και περισσότερο την παρουσία του στην καθημερινότητα του καθενός, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό-κοινωνικό επίπεδο [...].
Παράλληλα, εξαπολύεται μια ανελέητη επίθεση κατά της ιδιωτικής σφαίρας του καθενός, με εξώσεις πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα) σε δημόσια-κοινά αγαθά, όπως νερό, υγεία, ενέργεια κ.ά., αλλά και κατά του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα των “σωτήριων επενδύσεων”, της αειφόρου ανάπτυξης και του κέρδους.
Ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που ονομάζουμε κρατικό ολοκληρωτισμό, ο οποίος θωρακίζεται στα στενά όρια του έθνους-κράτους και της Ευρώπης-Φρούριου απέναντι στους πρόσφυγες, με φράχτες, πνιγμούς, στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταστολή. Δημιουργεί μια κατάσταση εξαίρεσης την οποία βιώνουν όχι μόνο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά και άτομα που αντιστέκονται απέναντι στα σχέδια της εξουσίας και στη χειροτέρευση της ζωής τους εντός και εκτός συνόρων...
Καλούν επίσης την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής «να διαδράσει και να συμβάλει σε αυτόν τον διάλογο, που έχουμε ήδη ανοίξει μέσα από τη δράση μας, τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, καθώς και από τα προηγούμενα φεστιβάλ με την ακηδεμόνευτη πολιτική-πολιτιστική έκφραση που τα χαρακτηρίζουν».
Σήμερα μιλούν οι συγγραφείς, θεωρητικοί της αποανάπτυξης στην Ελλάδα, Ιωάννης Μπίλας και Γιώργος Κολέμπας.
Το Σάββατο, με θέμα τις διώξεις Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών, η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά και ο Hassan Kosar, ενώ την Κυριακή το θέμα είναι «Η κοινωνική αυτενέργεια ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό».
Επίσης: Πουλικάκος, ρεμπέτικα, πάγκος ΒΙΟ.ΜΕ., βιβλιοπωλείο, έκθεση πολιτικής αφίσας κ.ά.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου